Final Window Screen

The site is the Material Library located in Pratt Studio, on the first floor. Since the window is facing the northwest. The sunlight is coming from the same direction. The whole idea is using window screen serving two functions. The first one is filtering the light, the second one is changing the direction of light.
I choose to use diagrid structure because it provides me the triangle geometry which can direction of change the light, I divide the structure into two patterns. Each pattern indicates one function.
According to different seasons, the pattern of window screen changed. In spring and winter, the purpose is getting more light in and filtering certain kind of light. In summer, the purpose is preventing much sun lighting going though the space, so order to reduce the radiation. In winter, the purpose is getting as much sun light as possible, and bringing more light into the space. The criteria decides what the screen looks like.

PDF link:

final screen

 

IMG_8577IMG_8586IMG_8578 IMG_8592

Seasonal Screens

With this project I wanted to create a screen that would have adjustable apertures that would decrease in size in the summer and increase in size in the winter. The main parametric drivers are the size of the triangles and their pitch. However, I am continuing to work on having more control of the pitch of the triangles.

Lighting Diffusing Screens—Bing

I’m living in a room of 12′ x 12′ and there is a window which is 3′ x 5′ in the corner of this room. It’s very simple and maybe needs more interesting elements. So a goal of this project is to make an awesome and surprise visual system. By the requirement, I also need to make these screens can get sunshines in a suitable way whatever the season is. I was inspired by the skin of the National Library in Astona, Kazakhstan. In this library, people inside can get more or less sunshine by the variation of blockings in the skin.

For this project, by using the Egg-Crate’s structure, I translated that skin into horizontal and vertical panels to be their parttern. The delta-like shapes can cut the sunshine to be awesome and interesting shadows. People will feel comfortable when they are looking these shadows. For its function, people can choose how much sunshine they want to get by changing the style and amount of the panels. Blockings in boxes of the parttern can be regulated to be larger or smaller so that different degrees of the sunshine can go through into the room. In winter, they can put less panels with small blockings and large holes into the structure so they can get more sunshine. In summer, they can put more panels with larger blockings and smaller holes so they will get less hot sunshine. This is the way I designed to achive its function and it is also a wondrful visual system.

board 1    board 2

board 3 board 4

Photograph

Raymond_Parametric_Screen

 

Raymond_Parametric_ScreenRamond_Parametric_Screen_Def

Due to the orientation of my apartment, the left wall of the living room receives direct southern exposure.  The majority of this light passes through the two daylights in the rear entry door.  While the natural light is pleasant, it is also a nuisance because of the glare it creates throughout the year.  The light projects against the wall and the surface of my television making the seating area across from this wall an uncomfortable experience.  This does vary throughout the day, so I wanted to create a system that would allow me to counteract the effects of the sun when the solar gain of these surfaces were at their greatest.  My strategy was to create a grid of parametric based performance modules that redirects and diffuses the sunlight, thus eliminating the opportunity for glare.  I intend for the

performance modules and the hosting system, ie: Egg-crate, to be of one.  The panels will interlock with one another forming the modules; this will minimize the need for the assembly of the individual modules.  The performance modules are made up of a series of variables that allow for them to do the following functions:

1) Expand and contract; the expansion and contraction of the cells controls the amount of light being captured by the system and also how much light passes into the space.  The apertures respond to this but can also be fine-tuned independent of the cell for greater control of the flow of light into the space.

2) Increase and decrease in population; the control effects the density of the population and can provide for a greater or lesser amount of diffusion across the grid.

3) Depth of module: the modules depth can change depending on the season.  This allows for greater control of redirecting the light when the sun is lower.

4) Direction of module; the module is controlled by a multidimensional slider that allows for the module to be adjusted to redirect sunlight into the center of the room away from the wall.The system has been designed so that it can be surface mounted.  It will be held in place by four blind hold down brackets, these brackets are made of a clear plastic material and are available anywhere that sells window fashions.