Privacy Screen

Picture1

By Aneesh Carvalho , Xiao Jing and Dineet Sapra

The project is inspired by the Warehouse renovation project by Archi Union Architects in Shanghai. We explored the gradual rotations of each brick block so that when built as a wall, it produces wave patterns.

The grasshopper definition includes a graph mapper that governs the curvature of the wall, so that different configurations can be analysed to reach a structurally stable curve wall. the rotation of each brick is computed by the “sine” mathematical function.

Each iteration provides a varying degree of privacy which can be manipulated by the variables in grasshopper as per the design requirement.

The main challenge for this project was the structural stability of each iteration. The material we used was 2 ply chipboard, which when joined together to form a 4-sided box, raked to the sides because of lateral forces. However, the varying rotation angles formed by the stacking of bricks provided stability to the finished wall.

A greater amount of structural stability can be achieved by using materials like wood for the indivual building blocks.

Picture2

Presentation with design variations:

https://docs.google.com/presentation/d/1wQCw3K52fl5IktG_WUdjjBaNQcYuahMDkBs7-rKHx5A/edit?usp=sharing

 

 

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s